Színek

Fenotípus: vadas (agouti) - általános szín, ez az alapszín a természetben is előfordul, barnás hát és fekete gerinccsík, se nem domináns, se nem letális, bármilyen alomban kijöhet. Genotípus: AA (nem letális)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fenotípus: kék(hamuszürke) - 1988-ban fedezte fel Angliában Mr. William Hanzel. Zafírnak nevezték el. Természetben kialakult színváltozat, kékesszürkés szín, szürkés-fehéres has és sötétkékes vagy feketés csík a gerinc mentén, recesszív szín. Mint a képeken látható a kék színnek is vannak különböző árnyalatai, akárcsak a vadasnak. A jobb oldali sárgásabb árnyalatú kék mandarin/camel szülőtől van, míg a bal oldalinak nincsa a közeli ősei között mandarin/camel egyed. Genotípus: dd (nem letális)
 
 
 
 
 
 
Fenotípus: mandarin - kitenyésztett szín a campbell hörcsögökből keresztezéssel, narancssárgás bunda, fehér has, élénk narancssárga mandicsík a gerinc mentén. Ez a szín nem stabil, több változata létezik, ahogyan a camelnek is. Gyakran váltják a színüket életük során (beszürkülnek, kivilágosodnak), winter white -osok akkor lesznek ha beköszönt a téli időszak (de nem feltétlen csak télen fehérednek ki), ilyenkor fehér foltok lesznek a hátukon vagy teljesen ki is fehéredhetnek. Sokszor látni hogy a popsijuk és a fejük búbja kissé feketés színt ölt. Ezt nem nevezhetjük winter-white-nak, mivel ez nem a téli bundájuk. A cameleknél ugyanez jellemző. A mandarin színt lehet stabilizáln egy barna vagy egy narancs keresztezésével, ilyenkor olyan árnyalatot kapunk amely nagyon szép narancsos és nem igazán szürkül be és változik meg a későbbiekben sem. Domináns szín. Genotípus: Mama (letális) 
 
 
 
 
Fenotípus: mandarin (piros szemmel) - mandarin és narancs kombinációjából jött létre. A színt a pp gén stabilizálja. Mandarin színre domináns, a piros szem génje viszont recesszív. Genotípus: ppMama (letális)
 
 
 
 
 
 
 
Fenotípus: camel - 2005-ben jelent meg ez a mutáció. A mandarin halványabb, lágyabb, krémesebb változata, a színek is halványabbak és a mandi csík is, szintén kitenyésztett szín, a kék és mandarin kombinációjából jött létre. A színt a pp gén stabilizálja. Recesszív szín. Genotípus: ddMama (letális)
 
 
 
 
 
 
 
Fenotípus: camel (piros szemmel) - Ezt a mutációt 2005/2006 körül hozták ki. Ilyet kapunk ha az alap camel színt egy naranccsal keverjük. Recesszív szín a camelre nézve és a piros szem génjére nézve is. Genotípus: ddppMama (letális)
 
 
 
 
 
 
 
Fenotípus: mandarin barnával kombinált - elnevezéséből is adódik hogy a barna szín benne van a genetikai jellemzőjében, tehát bézs, barna és naranccsal keresztezve jön ki ez a lágy mandarin szín fekete szemekkel. Nagyon sok árnyalata létezik, ez a szín nem egy stabil szín. Ezen kívül a barna többféle kombinációja ide érthető... ha a felmenőket nem ismeri valaki gyakran összetévesztheti a camellel vagy pearl-mandarin/camellel. Recesszív a barna génje, domináns a mandarin színre. Genotípus: mmMama, ddmmMama, mmppMaMa, ddmmppMama (letális)
 
 
 
 
 
Fenotípus: bézs - világosbarna, kitenyésztett szín, alapjában véve a campbellből lett kitenyésztve, barna és a kék kombinációjából jött létre. Genetikai defektje lehet (bővebben a barna színnél) Recesszív szín. Genotípus: ddmm (nem letális)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fenotípus: fekete - fekete bunda, fehér mellény, fülei és végtagjai fehérek. Recesszív szín. Genotípus: aa (nem letális)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fenotípus: piszkos barna - mint sok más új szín, ez is campbell-dzsungi hibridből lett kitenyésztve. A Moszkva gén okozza ezt a barnás árnyalatot. Első bézsek és piszkos-barna szín 2003-ban jelent meg Hollandiában és Csehországban. Sötétebb a bézsnél és sötétebb barnás gerinccsíkja van. A szeme kicsiként piros, nagyobb korára teljesen besötétedik feketés/bordóssá válik. Néhány esetben viszont megmarad élénkpirosnak. A barna sem egy stabil szín, többféle változatban előfordulhat. Általában amelyik hörcsög barna génnel rendelkezik előfordulhatnak genetikai hibák (pl bézs, esetleg csokoládé, pezsgő). Instabil gén, legtöbbször a beltenyésztettség végett is vannak genetikai hibák: oldarirányban tartott fej (billentés), hátraesés, szaltózás, forgás, ingatag járás (idegrendszeri problémákra utalnak). Recesszív szín. Genotípus: mm (nem letális)
 
 
 
 
 
 
 
 
Egy piros szemű barna mutáció.
 
 
 
 
 
 
 

 
Fenotípus: oroszkék - fekete-kék párosításból hozták létre. Szintén egy hibridből kitenyésztett szín. A kéknél sötétszürkésebb beütésű szín. Mivel mind a kék, mind a fekete recesszív szín, épp ezért szükséges, hogy az adott hörcsögpár esetén mindkét genetikailag rendelkezzen mindkét génnel. Recesszív szín. Genotípus: aadd (nem letális)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fenotípus: csokoládé - campbell-dzsungi hibrid, a fekete és a barna keresztezéséből jött létre. Szintén igaz az oroszkéknél említett eset, mindkét génnel rendelkeznie kell az adott szülőpáros mindkét tagjának. Recesszív szín. Genetikai defektje lehet (bővebben a barna színnél) Genotípus: aamm (nem letális)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fenotípus: dove - fekete és narancs kombinációjával létrejött szín. Szintén igaz az oroszkéknél említett eset, mindkét génnel rendelkeznie kell az adott szülőpáros mindkét tagjának.  Recesszív szín. Genotípus: aapp (nem letális)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fenotípus: pezsgő - Az első pezsgő szín 2010 júliusában sikerült kitenyészteni. Narancs, kék, fekete, barna színekből tevődik össze ez a szín. A szülőpáros mindkét tagjának rendelkeznie kell mind a négy génnel. Pontosan még nem tudni hogyan lehet kitenyészteni. Recesszív szín. Genotípus: aaddppmm (nem letális)
 
 
 
 
 
 
 
Fenotípus: narancs - narancsos színnel és kékes gerinccsíkkal. Hibrid. Nem spontán mutáció. A narancs gén a színeket stabilizálja változtatja, hígító génnek hívják. Recesszív. Genotípus: pp (nem letális)
 
 
 
 
 
 
 
 

Fenotípus: szőke bézs (piros szemmel) - narancs és bézs(barna+kék) párosításból kialakult szín. Szintén igaz az oroszkéknél említett eset, mindhárom génnel rendelkeznie kell az adott szülőpáros mindkét tagjának. Tehát a kitenyésztéséhez három színre van szükség. Hibrid hörcsög. Jellegzetessége hogy világosabb mint a barna, bézses árnyalatú viszont világospiros a szeme. Recesszív. Genotípus: ddppmm (nem letális)

 
 
 
 
 
 
 

Fenotípus: kék-sárga/viola (piros szemmel). Narancs és kék kombinációjával kapjuk ezt a színt. Szintén igaz az oroszkéknél említett eset, mindkét génnel rendelkeznie kell az adott szülőpáros mindkét tagjának.  Recesszív. Genotípus: ddpp (nem letális)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fenotípus: lila (piros szemmel szemmel) - kék és fekete illetve narancs kombinációjával kaphatjuk meg a színt.  Szintén igaz az oroszkéknél említett eset, mindhárom génnel rendelkeznie kell az adott szülőpáros mindkét tagjának. Recesszív. Genotípus: aaddpp (nem letális)

 
 
 
 
 
 
 
 

Fenotípus: lila (sötét/bordó szemmel) - fekete és bézs (barna+kék) kombinációjával jött létre a szín, szintén campbell az alapja ennek a színnek a kitenyésztésének is. Szintén igaz az oroszkéknél említett eset, mindhárom génnel rendelkeznie kell az adott szülőpáros mindkét tagjának. Genetikai defektje lehet (bővebben a barna színnél)  Recesszív szín. Genotípus: aaddmm (nem letális)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Színek és kódok forrása (ahol a logónk nem szerepel):

https://www.dwerghamster.nl/russische/kleuren_en_mutaties/index.php