Dzsungáriai törpehörcsög rövid története

A dzsungáriai hörcsögöt (phodopus sungorus) úgy is ismerik, mint orosz winter-white (télre fehéredő bundájú) hörcsög, szibériai hörcsög, dzsungáriai törpehörcsög, winter-white hörcsög és Sapphire winter-white orosz törpehörcsög, melyek speciális fajai a phodopus sungorus fajtának. A farok annyira rövid, hogy mikor ül szinte nem is látszik. Ahogy a tél közeledik és a nappalok rövidülnek, ezek a hörcsögök téli budnára (hófehér) váltanak át.

Innen is a név, hogy winter-white (téli-fehér). A vadonban ugyanis ez az átváltozás segít nekik, hogy a ragadozók elől elrejtőzzenek. Fogságban nem mindig váltanak téli bundára, lévén megzavarja őket a nem természetes fény (lámpafény). Főleg Szibériában, Dzsungáriában, Kazahsztánban, Mongóliában és Mandzsúriában őshonosak. Nagyon elterjedt fajta ma már a kisállatkereskedésben és számos színváltozatban megtalálható, hála a campbell-dzsungáriai párosításoknak, mely eredményeképpen hibridek jöttek létre. Általában ezek az egyedek betegesebbek, gyengébb immunrendszerűek. Az 5 hörcsögfaj közül a campbell-dzsungáriai tud közös almot kinevelni. Ezért van az, hogyha látunk valahol mandarin, fekete, bézs színeket, azoknak campbell is volt a vérvonalában. Ha sikerült eléggé kitenyészteni a színt, akkor a campbell-es vonásokat el lehet tüntetni (mint pl a harapósság, a csapott far…). Különösen Angliában próbálják meg fenntartani a tiszta vérvonalat. Természetes körülmények között általában április és szeptember között szaporodnak. A dzsungáriai hörcsögök alapszíne a vadas (sötét barnás-szürkés, fekete csíkkal a háton), illetve a természetben mutálódott saphire, vagyis kék(hamuszürke) szín. Illetve van még egy változata a pearl (gyöngyházfehér, hófehér, fekete csíkkal a háton), ami tudtommal laborban kitenyésztet szín. Lényegesen kevesebb az alapszínváltozat a Campbell-ekéhez képest. A többi színkombináció már campbell keresztezésnek köszönhető. Télen az időjárás és a nappalok rövidülésekor mikor fehér bundát öltenek terméketlenné válnak.

 

Néhány szó a biológiájukról:

  • Rend: Rodentia
  • Család: Cricetidae
  • Nemzettség: Phodopus (hörcsög)
  • Faj: sungorus (törpe, dzsungáriai)
  • Méret: 10-12cm
  • Súly: 20-28gramm
  • Elülső lábak: 4ujj
  • Hátsó lábak: 5ujj
  • Terhességi időszak: 18-22nap
  • Élettartam: 1,5-2év, de akár 4-4,5 évig is élhet

Dzsungáriai (Phodopus sungoris sungoris) – szibériai hörcsögként ismerik. Hasonlít a campbell-hez, de lényegesen nyugodtabb természetű. A szibériai hörcsögöket sok külföldi honlapon winter-white-nak is nevezik, mivel Szibériában, alkalmazkodva a hideg időjáráshoz és a télhez, télre fehér bundát öltenek. Alap szín a vadas, természetben kialakult szín a hamuszürke vagy kékes szín. Szintén itt említeném meg, hogy hallottam olyat hogy télen nem szaporodnak a winter-white-os hörcsögök, de ezt a szaporodást elő lehet segíteni, ha a biológiai órájukat úgymond megzavarjuk fénycsövekkel vagy világossággal. Ha ugyanis érzékeli a hörcsög hogy hosszabbak az éjjelek mint a nappalok, nem igazán fog szaporodni, téli bundát pedig a hőmérséklet lehűlésére váltja át fehérre.

Tehát ha szobahőmérsékleten tartjuk, lehetséges, hogy egy winter-white nem fog annyira kifehéredni vagy egyáltalán nem. Napokig elvannak víz nélkül is, de ez nem azt jelenti hogy nem is isznak. Alomszám tekintetében eddig a legnagyobb almot 2010 júniusában hozták le külföldön 15 kishörivel. Nálunk nagy alomszámnak számít a 10 is, eddig ez a legagyobb amit kis országunkban hallottam/láttam.

 

A többi hörcsög fajról...

Campbell (Phodopus sungoris campbelli) – törpehörcsögök egyik alfaja, sokan keverik a dzsungáriai hörcsögökkel, mivel nagyon hasonlítanak egymásra. Izgágaként és harapósként emlegetik. Hírnevüket nem is igen tagadják meg. Harapósságuk a terület védésből adódik, amint kinn vannak a területükön kívül, viszont iszonyat barátságosak (új területek felfedezését mindig azzal jelzik hogy a kis farkincájukat égnek csapják). Nagyobb csoportokban lehet őket tartani, nagyon jól kijönnek egymással (az esetek többségében! bár szoktak dominancia harcok lenni közöttük). Nagyon széles tarka variációkban fordulnak elő. Nyúltabb teste és hosszantibb feje van mint a dzsungáriainak és talán sunyibb pofijuk (ez a legjobb szó rá). Viszont a dzsungikkal ellentétben ők rettentő érdeklődőek, sokkal kíváncsibbak mint a picit félősebb dzsungik. Rettentő szeretnek mászni, ezért főként tartásukhoz ketrec javasolt. Életkor a dzsungikhoz hasonló átlag 2-3év

 

Roborovszki – a legkisebb ismert törpehörcsög. Fehér has, és barnás hát a jellemző, láttam már sötétebb barnás hátúakat és világosabb barnásat. Izgágák és nem igazán lehet kézhez szoktatni őket. Talán ők a legaranyosabb, legcukibb hörcsögfaj, annak aki szereti nézni őket. Ők is tarthatóak csoportban, viszont náluk is előfrodulhat a csoporton belüli verekedés (amire figyelni kell és szükség esetén leválasztani a sérülteket, aggresszort). Több mintázat és szín is ismert náluk is (fahéj, husky, mottled, viszont főként külföldi viszonylatban találhatóak). Fogságban nehezebben szaporodnak. Aki viszont szereti babusgatni a pici tökmagokat, annak én mindenképp a dzsungáriait ajánlom, legyen felnőtt, illetve gyerek az illető. Életkor átlagosan 2-3 év (de ismertek 4éves példányok is)

 

(Kép hamarosan) Kínai csíkos hörcsög - a többi hörcsögtől eltérően neki kissé egérszerű hosszabb farkincája van, és egeresebb feje. Félénkebb és visszahúzódóbb sokkal az összes többi hörcsöghöz képest. Náluk nem sok színváltozat fordul elő és szintén nehezebb szaporítani. Életkor átlag 2-3 év

 

(Kép hamarosan)Szíriai aranyhörcsög - nagyon aranyos, szelíd kisállatok. Viszont velük is tudni kell bánni. Sokan nem tudják, de felébresztés után nem ajánlatos hozzájuk nyúlni, mert könnyen megijednek és belekaphatnak az ember kezébe, így érdemes megvárni míg teljesen éberek nem lesznek. A többi hörcsöggel ellentétben a szíriai nőstényeknél megfigyelhető hogy ivarérés után a tüzelési ciklusok ideje alatt erőteljes szaga lesz az állatnak. A hímeknél ehhez hasonló illat nincs. Ezt csak azért írom le, mert sokan nincsennek ezzel tisztában (érzékeny orrúaknak nem ajánlom a lányokat). Méretben is sokkalta jobban eltérnek a többi hörcsöghöz képest (míg a törpehörcsögök átlag 40-45gramm súlyúak, addig a szíriai ennek háromszorosa is lehet átlag 120-130gramm). Szereti a simogatást és a dédelgetést. Szintén magányos állatok ( a dzsungikhoz hasonlóan), tehát nem viselik el fajtáraikat a saját területükön. Ivarérés után hamar verekedésbe kezdenek a területükért. Életkor 2-3 év, de sokszor vannak ennél idősebbek is.

 

Dzsungáriai és a Campbell hörcsög közti különbségek

 

A dzsungáriai törpehörcsög vadonban általában 7 cm hosszú. Hollandiában ez a háziasított faj nagyobb, de ritka a 13cm nagyságú példány. Nem minden dzsungáriai teljesen dzsungáriai. Ha a campbell hörcsöggel keresztezzük akkor hibrideket kapunk. Ezek viselkedésileg nem mindig a legszelídebbek (lévén a campbell sem egy szelíd hörcsög). A dzsungáriaiak átlagosan körülbelül 1,8-2 évig élnek, de vannak olyanok is akik akár 4,5 éves korig is élnek.

A legnagyobb különbség laikus szemmel is látható, mégpedig a háti csík vastagsága. A Campbellek háti csíkja sokkal vékonyabb mint a dzsungáriaiaké. További különbség, hogy a dzsungáriaiaknál  a háti csík a fejen és a nyaknál vastagabb. Sajnos a hibridek miatt ez a különbség nem mindig van jelen. Így nehéz felismerni néha hogy egy hibriddel van dolgunk, ugyanis a hibrideknél is előfordulhat a vastag háti csík. Színüket tekintve a dzsungáriai sokkal sötétebb kékes-szürkés alapszínű, míg a campbell hörcsög inkább barnás-szürkés árnyalatú. A képen jól látható ha egymás mellé tesszük a campbellt és a dzsungáriait melyik melyik fajta hörcsög.

Következő különbség a hát két oldalán található három boltív. A dzsungáriaiaknál ez az ív sziluettje sötétbarnás, míg a campbelleknél világosabb barnás. Testalkatilag is vannak különbségek. A dzsungáriai törpehörcsög felülről nézve gömbölyded. A campbellre széles vállak és keskeny középső testtáj jellemző, szokták mondani hogy alkatilag egy 8-as formára emlékeztet. Továbbá a dzsungáriaiaknál a bunda vékony szőrszálakból és tömöttebb bundából áll, a campbelleknél kicsit vadabb tüsis a bunda, jobb szó híjján a szálkás bundát mondanám rá, és a szőrszálak is hosszabbak. A dzsungáriaiaknál télre a bunda ki is fehéredhet, bolyhosabb lesz és vastagabb a szőrzet. Campbellek viszont nem váltanak téli bundára, a bundájuk egyáltalán nem fehéredik.

A következő képen szemből láthatjuk a két hörcsögfajt. A fej alakja a dzsungáriainál széles, tompa fejforma látható, míg a campbellnél háromszög alakú a fejforma. Az orr formája is feltűnő, a cambpellnél két kis kerekded labdaszerűség az orr, míg a dzsungáriainál hosszúkás orrforma a jellemző. (Itt meg kell jegyeznem de szerintem a cambellnek van aranyosabb pofija). A fülek alakja eltérő. A dzsungáriainak kisebbek a fülei és ha úgy adódik akkor lelapulnak, míg a campbellnek nagy szétálló fülek a jellemzőek és nem nagyon lapulnak le. A szemek alakja a campbelleknél ovális alakú, míg a dzsungié kerek. A campbellnél a szemek közelebb is állnak egymáshoz (más más a két faj természetbeli ellensége is, ebből adódik a különbség).

A farok hossza a campbelleknél sokkal hosszabb, a dzsungiknál szinte eltűnik a bundában. A két hörcsögfaj szaga is más. A dzsungáriainak édeskés, míg a campbellnek szénaillata van. Illetve teljesen máshogy viselkednek. Egy rémült dzsungi akár "nyekereghet" is, de nem igazán harapja meg az embert. Míg a campbell szinte sose "nyekereg", viszont ha megijed akkor, hogy védje magát gyakran harap is. A campbellek nagy területvédők, különösen a nőstények. További különbség, hogy a campbellek sokkal inkább élnek csoportokban, mint a dzsungik. A dzsungiknál ugyanis előfordul a területvédés és ha elérik az ivarérett kort akkor a szexuális vágy is sarkalhatja őket gyakran verekedésre. Végül meg kell említeni, hogy a campbellek nem igazán nevelik együtt a kölyköket, míg a dzsungáriaiaknál az apa is besegít a gyerekek felnevelésébe.

(Forrás: https://www.dwerghamster.nl/)