Egy kis genetika...

Fenotípus a hörcsög színét jelenti, genotípus pedig a genetikai kódját.

Domináns szín: kijöhet ha a szülők domináns színnel rendelkeznek, egyébként nem. Domináns szín például a mandarin, vadas. Viszont a vadas olyan szín, mely általános, és bármelyik alomban kijöhet, függetlenül hogy a két állat domináns színű e.
Recesszív szín: csak akkor jön ki a szín ha mindkét szülőben van ilyen színhordozottság. Recesszív szín például a kék, fekete, barna stb...
 
Letális egy páros ha két letális gén kerülhet össze. Ez annyit takar, hogy a kicsi már az anyaméhben elpusztul ha két ilyen gént kap, vagy születés után hal meg, esetlegesen pár hetes korában. Letális gének: Ma, Pe, Mi
Saját tapasztalatból: ha letális párost teszünk össze a kölykök sokkal kevésbé életképesek, illetve kisebb is az alomszám.
Domináns színt/mintázatot nem lehet hordozni, így a pearl, tarka, merle és mandarin színek/minták hacsak az állat nem olyan színű nem lesz az utódok között.
 
A következőkben ismertetem az általam megismert genotípusokat és a tulajdonságokat. Tulajdonság alatt a gének tulajdonságát értem, tehát hogy letális e az adott gén, vagy nem letális.
Minden recesszív színnél... (pl bézs - kék+barna), mindkét hörcsögnél hordoznia kell a gént, nem elég ha az egyik hordozza mindkét gént (pl kék és barna) másik csak az egyiket (kék)!!!
 
Genotípus Fenotípus Örökítés Tulajdonság
aa Fekete Recesszív Nem halálos
dd Kék Recesszív Nem halálos
pp Narancs (vörös szem) Recesszív Nem halálos
mm Barna (bordó szem) Recesszív Nem halálos
Meme vagy MeMe Merle Domináns Bizonytalan
AA Vadas (Agouti) Domináns Nem halálos
Mimi Tarka Domináns Halálos
Pepe Gyöngyszem/Pearl Domináns Halálos
Mama Mandarin Domináns Halálos

A táblázat csak egy nyers variáns a színek bemutatására. Valójában az A -gén okozza, hogy fehér hasú az egyed, a D gén a szín mélységét befolyásolja, a P gén pedig a szemszínre (piros szem, bordó szem), illetve a szőrzet világosságára is hatással van. Lényegében véve a kékről mondhatjuk azt is hogy egy világosított vadas :)

A genetika a maga nemében gyönyörű tudományág, bár hozzáteszem nehezen emészthető. Még nekem is sok időbe telt míg azt mondhatom, hogy "nagyjából" átlátom. Ebből is látszik, hogy sok tanulás, kutakodás szükséges hozzá. Már fél éve foglalkozom a hörcsögökkel, de a genetika most vált számomra érthetővé és még mindig vannak csiszolásra szoruló pontok.

Az "A-lókuszon" két alél van, mely lehet domináns vagy recesszív. Egy szülőtől egy alél öröklődik az adott lókuszon. Vadas esetén ez a gén AA, fekete esetén aa. Egy kis vadas hörcsög ha hordoz feketét akkor más lesz az alél: Aa . Ha az alélek egyformák akkor a hörcsög arra a tulajdonságra nézve homozigóta, ha különbözőek akkor heterozigóta.

Tudom ez a heterozigóta, homozigóta kissé magas lehet és érthetetlennek is tűnhet. Nézzünk egy példát erre a párosításra, tehát vegyünk egy vadas hörikét akinek genotípusa AA (ezt a génpárosítást nevezzük homozigóta domináns) és egy fekete hörikét akinek genotípusa aa (ezt a génpárosítást nevezzük homozigóta recesszívnek). A lehetséges variánsokat a következő Punnet tábla mutatja be:

--- A A
a Aa Aa
a Aa Aa
A kölykök vadasok lesznek Aa heterozigóta génpárral. Ilyen esetben mondhatjuk hogy minden höri hordozza a fekete színt!
Nézzük a következő variációt, melyben két hordozót teszünk össze, akiknek a genotípusa Aa (azaz ezt a génpárosítást heterozigótának nevezzük)
 
--- A a
A AA Aa
a Aa aa


Tehát láthatjuk, hogy lesz vadasunk (AA - homozigóta domináns, ő nem hordoz fekete gént!), vadas, ami hordoz fekete színt (Aa - heterozigóta), és lehetséges fekete utód (aa - homozigóta recesszív, ő szintén hordozza a fekete gént!). Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy két vadas fekete hordozónál nem tudhatjuk melyik kicsire örökíti a fekete gént, ugye nem látunk bele az állatba!!! Nem tudhatjuk örökölte e a fekete recesszív gént... Tehát csak az örökölte biztosan ilyen esetben a fekete gént, amelyik kicsi fekete is lett.

 
Nézzünk egy újabb párosítást, mi lesz akkor ha két olyan egyedet összeteszünk akik rendelkeznek letális génnel (két mandarin szülő):
 
--- Ma ma
Ma MaMa Mama
ma Mama mama
Itt látható az előbb tárgyalt letális gén: a Ma. A MaMa genotípusú kölykök halva jönnek a világra, vagy ha élnek is nem túl sokáig, esetlegesen már az anyaméhben elhalnak és felszívódnak. A Mama genotípusú kölykök a mandarinok, a mama genotípusúak pedig a vadasok/kékek stb... Tehát egy mandarin párosnak is lehetnek vadas, kék és egyéb nem mandarin(camel) színű kölykei, attól függően milyen színt hordoz e még.
 
De próbáljuk meg elképzelni ezt egy pearl-mandarin (feltételezzük hogy hordoz kék színt) és egy kék színű hörcsög esetében.
Génkódjuk a pearl-mandarinnak (egy kék hordozónak) (AA)DdMamaPepe, kék színűnek (AA)ddmamapepe. Fontos hogy ugyanannyi színkódot írjunk fel mindkettőhöz, akár fel is lehetett volna írni, hogy nem tarka, nem hordoz narancsot, teljes genotípusa a pearl-mandarinnak AADdMMMamamememimiPPPepe. Beláthatjuk viszont, hogy nem minden egyes gént kötelező jelölni adott esetben, mert ilyen szörnyű génkupacot kapunk.
 
Kicsit kombinatorikás a dolog, mert össze kell írni a lehetséges génpárokat (fél génpár). Ehhez szintén szükségünk lesz a Punnet táblára. Mindent mindenkivel összepárosítani kell tehát elkezdjük a D Ma Pe - hármas génnel, folytatjuk a sort D Ma pe, és az összes létező variációt fel kell írni hozzá. Így 8 variációt kapunk meg, ami lehet egyforma is akár. Mint a kék szín esetében:

 

--- d ma pe d ma pe ... (még 6-szor ugyanez a génkód)
D Ma Pe Dd Mama Pepe Dd Mama Pepe  
D Ma pe Dd Mama pepe Dd Mama pepe  
D ma Pe Dd mama Pepe Dd mama Pepe  
D ma pe Dd mama pepe Dd mama pepe  
d Ma Pe dd Mama Pepe dd Mama Pepe  
d Ma pe dd Mama pepe dd Mama pepe  
d ma Pe dd mama Pepe dd mama Pepe  
d ma pe dd mama pepe dd mama pepe  

 

Tehát nyolcféle variáció lehet:

Dd Mama Pepe - pearl-mandarin (kék hordozó)
Dd Mama pepe - mandarin (kék hordozó)
Dd mama Pepe - pearl (kék hordozó)
Dd mama pepe - vadas (kék hordozó)
dd Mama Pepe - pearl-camel
dd Mama pepe - camel
dd mama Pepe - pearl-kék
dd mama pepe - kék
 
Még egy érdekesség, melyet nehezen értettem meg. Miért is nem lehet a camel párnak mandarin babája :)
Camel genotípusa (pl anya): ddMama
Camel genotípusa (pl apa): ddMama
Átláthatóság kedvéért kiszíneztem a genotípusokat, hogy a variációk még jobban láthatóak legyenek.
Punnet táblával levezetve:
 
----- dMa dma dMa dma
dMa ddMaMa ddMama ddMaMa ddMama
dma ddMama ddmama ddMama ddmama
dMa ddMaMa ddMama ddMaMa ddMama
dma ddMama ddmama ddMama ddmama
 
A fehér sávban lévő ddMaMa kódú hörcsögök a méhben meghalnak vagy születéskor halottak/életképtelenek (kölykök kb 25%-a). Ez egy normál 6-8fős alomszámnál 4-6főre csökkenhet le vagy még kevesebbre.
Látható hogy csak ddMama génkódú hörcsög születik két camelnál, olyan nincs amiben csak Mama lenne, ez csak akkor lenne lehetséges ha az egyik hörcsög kék hordozó mandarin lenne (DdMama).
Ezen kívül még születni fog nekünk kék baba (ddmama).

 

A letális gének veszélyei

Mint korábban is említettem a letális gének, mint a mandarin, pearl, tarka gének úgymond halálos génpárokat alkothatnak. Az utód nem születik meg, vagy halva születik. Viszont a tarka mutációnál regisztráltak először olyat, hogy egy ilyen kölyök megszületett és élt is egy darabig.
Jellemző a letális párosításokra, hogy kicsi az alomszám, a kölykök ilyen esetben kb 4-5babát számlálnak, vagy kevesebbet (beleérve a halott kicsiket is). A legtöbb esetben a kicsi már az első 4-5napban a terhességnél felszívódik az anyaméhben. Ez az anya számára viszont nagyon megterhelő (a szövettani anyagok lebomlása szervezeten belül veszélyes is lehet).Itt van pár kép mi is történik, ha egy MiMi gént kapott kölyök élve születik meg.
 
 

A hörcsög hófehér.
A szeme helyén üresség.
Kicsit nagyobb korában az is megfigyelhető hogy hiányoznak a fogak.
Mikor kinyitják ezek a kölykök a szemüket nem látnak, vakok, szemük üreges. Pár nap alatt befertőződnek és meghalnak. 
Jó esetben maximum 3hétig élnek.
 
Én mint hobbitenyésztő tapasztalatból mondom, hogy a letális párosítások sok kárt okozhatnak. Az anyát lestrapálják, talán nem is lesz a régi. A kölyök kevés. Feltehetjük a kérdést: mennyiben éri meg nekünk két mandarint, camelt (igen mivel benne is van mandarin!), két pearl-t (ideértve a pearl változatok sokaságát), vagy épp két tarkát összetenni? Csak azért hogy eladható kölykök szülessenek, hozzáteszem kicsi alomszámmal? Szükséges néha a kitenyésztett színeket vad típusokkal is keverni, mint pl a kék és a vadas. Így az állományunkat egészségesebbé tehetjük. A legszívósabbak a vadas illetve a kék hörcsik minden tekintetben (jó tartás, jó vérvonal esetén).
 

A genetika csodái 

 
Több érdekességet is találtam, gondoltam megosztom az érdeklődőkkel.
 
Egyik a pearl-brindle, magyarul a pearl-csíkos dzsungi.Máig ismeretlen, hogy sikerült ezt a színt/mintázatot kihozni. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Másik ilyen érdekesség a mozaik minta. Itt is látható, hogy a hörcsög mellkasán egy fekete kis minta megjelenik. Nem tudni hogyan alakult ki, hogy lehet örökíteni. Sokan tanakodnak hogy csak bizonyos nemű egyedek tudják örökíteni. Ilyen esetekben gyakran szükségszerű a vonaltenyésztés, visszakeresztezés (anyát fiával, apát lányával).
 
 
 
 
 
 
 
 
Fekete szemű viola balra és egy felemás szemű narancs jobbra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Genetikai kérdésekben köszönöm a segítséget Bókony Briginek. Az információk egyebek között az ő honlapjáról is vannak: https://tearsofgods.5mp.eu/web.php?a=tearsofgods&o=jrLL4VaoZlTovábbi forrás (képek és információk): https://www.dwerghamster.nl/Illetve nagy-nagy köszönet illeti Együd Magdolnát (Crazy) és Nagy Ibolyát. Rengeteg hasznos információval láttak el, remélem a későbbiekben is tartjuk a kapcsolatot :)