Gondoljuk át...

Valóban dzsungit szeretnénk tartani?
(Tenyésztés/Fajok alatt megtalálható majdnem az összes fellelhető háziasított hörcsögfaj, illetve más rágcsálófajok és prémes állatkák is a lenyíló almenüben)
 
Belekukkantottál az oldalon a GYIK menübe esetleg?
A leggyakoribb és legérdekesebb kérdésekkel itt találkozhatsz, amire esetleg még eddig nem is gondoltál, de bekövetkezhet a helyzet (viselkedési szokások, tartással kapcsolatos információk).
 
Megnéztük a helyigényét, táplálékigényét, szokásait?
(Gondozás/Tartás és Gondozás/Etetés menüpontok alatt megtehetjük)
 
 

Kérdés az, ha hörcsögöt szeretnénk venni, honnan vegyük?

Állatkereskedés esetében, ha készségesek az eladók jó ha felteszünk pár kérdést: honnan van a hörcsög (ez főleg beltenyészet szemponjából fontos, mivel az ilyen egyedek betegesek lehetnek, hajlamosabbak a daganatokra, korai haláluk van), meg kell nézni melyik a legszelídebb hörcsög, illetve melyik fordul kíváncsian a kéz felé. Az sem mindegy, hogy a kereskedésekben hogy tartják a hörcsögöt. Csapatszámra, vagy külön-külön. Fontos leszögeznem, hogy én például olyan eladótól nem vennék, aki bökdösi a hörcsögöt csak, hogy megmozduljon. Meg kell vizsgálni ugyanakkor az állat szőrét, testét, vannak e rejtett betegségei, amik annyira nem láthatóak (gombás, atkás, tályogos mert megharapták stb).
 
Vannak olyan állatkereskedők, akik kifejezetten tenyésztőktől vesznek. Tenyésztő és tenyésztő között azonban különbségek is vannak, van olyan aki egy párt (testvérpárt visz haza), egyneműt, később kiderül hogy mégse azok és jönnek a babák (beltenyészet), vannak olyanok akik csak a hobbiállataik(nem beltenyészetes almok) almait adják le, és a rendes tenyésztők, akik közül kevesen adják be a hörcsögöket ilyen helyre (mivel kiszámíthatatlan hogyan fogják ott gondozni az állatot én se adnám be az enyémeimet), általában nagykereskedők vagy akik nagyobb tételben kereskednek ezzel. Legjobb az olyan tenyésztő, akinél a tiszta vérvonalat végig lehet vinni. A hörcsögöket tehát legjobb tenyésztőtől beszerezni és olyantól akinek nem háromhetente vannak almai (tudniillik ilyenkor az anya is kimerül, a kicsik immunrendszere is gyengébb), egy vagy két párral hoz le folyamatosan almokat (akik felmenőiről semmit sem tud) és az első alom után kikiáltja magát tenyésztőnek, osztogatva a különfélébb és butábbnál butább tanácsokat (sajnos manapság jellemzőek az "egynyári divattenyésztők" akik nem gondolják ezt komolyan, itt főleg a 18 év alatti korosztályt értem, akik közül sokan nem elég érettek ezt felmérni, hogy hiába pici állat de ugyanakkora felelősség is tartozik vele együtt - tisztelet a kivételnek)
 
Még egy utolsó gondolat hörcsög vásárlásánál, ha többet veszünk vegyük figyelembe, hogy egyneműek egy ideig elvannak, de utána a dominánsabb megtámadja a másikat. Mindkét esetre van példa, arra is hogy életük végéig jól elvannak illetve hogy összekapnak. Ez főleg abból ered, hogy a legtöbb hörcsög Magyarországon hibrid, ami annyit takar, hogy a felmenők között egyszer összekerült egy campbell és egy dzsungi, az ilyen párosítások miatt nem lehet tudni, hogy az adott hörcsög a campbell-ekre jellemzően csoportban lehet e tartani, vagy a dzsungikra jellemző területvédő ösztön alakul ki benne fajtársaival szemben; ill hibrideknél mindig megvan annak az esélye - minél közelebbi a rokonság a campbellel -, hogy a hörcsög harapós, vadabb lehetnek. Az összebalhézás eredménye, hogy a gyengébb akár bele is halhat a támadás okozta sérülésekbe (minél gyorsabban vegyük szét őket, de ilyenkor újra nem tehetők össze, mert riválisnak tekintik ezután a másikat), illetve ha különböző neműeket veszünk, ne testvéreket, mert úgy tudnak szaporodni mint a gomba, és beltenyészetes, genetikailag gyenge kölyköket ne akarjunk másra rásózni, akár ingyen is, mert ugye nagyon sok ingyen höri van…! Ezek közül sokan akár az egy éves kort se érik meg (legtöbbször daganatos megbetegedésben hunynak el). Ilyen egy felelőtlen gazdi, vagy szaporító, de nem ritka, hogy állatkereskedésben is ez megy. Rakjuk össze a testvéreket, emellett mondhatjuk azt is, hogy semmi rokonság nincs köztük és kész a baj.
 
Én a tenyésztőtől való vásárlás híve vagyok, egyrészt jobban végig lehet követni a vérvonalat (beltenyészetmentes!), másrészt jóval olcsóbban is meg lehet kapni egy szép és egészséges hörcsögöt, mint az állatkereskedésekben, ahol tudniillik nem mindig a legmegfelelőképpen vannak tartva, esetleg beltenyészetesek. Mivel az állatkereskedésekben nem foglalkoznak úgy az állatokkal mint például egy tenyésztő, tehát nem szoktatják kézhez, hanem csak a napi kajájukat adják oda, ne várjunk csodát hogy majd egyből rácsimpaszkodik a kezünkre. Ezen felül a kereskedésekben hiába van kiírva sokszor a terráriumra, hogy ne kopogj be, a folyamatos hangzavar sem tesz jót, sőt sokszor az újonnan behozott állatokat (gazdik által bevitteket), beteszik a már meglévőek közé (ahol persze egyből szétverik az újakat, mivel a kereskedések helyet spórólnának és sokszor nem tudják hogy területvédő állatokról van szó)
Ég és föld a különbség az olyan egyedek között, akikkel folyamatosan foglalkoztak, kézbe vettek és akivel nem (tapasztalat), viszont nem nehéz az utóbbit is szelíddé, kezessé tenni, de nem minden esetben sikerül ez sem. Figyeljünk azonban arra is, hogy tenyésztő és tenyésztő között is van különbség, vannak a kis hobbitenyészetek, illetve a nagyobb tenyészetek. Ahol sok kicsi van megeshet, hogyha a tenyésztő a nap 24órájában nincs otthon, akkor nem kapunk olyan kezes, barátságos hörit. De ugyanúgy betudható annak is, hogy egy hörcsög nem a tottyos típusú, hanem a kalandor természetű virgoncabb. Minden esetben kérdezzük meg a tenyésztőt is melyiket ajánlja az almok közül, néha ő jobban tudja, melyik milyen természetű. Tehát itt is igaz a mondás "nem mind arany ami fénylik"... Lehet, hogy egy egyszerű vadas hörcsöggel sokkal jobban megelégednénk, főként ha nyugis természetű, mint egy izgágább feketével vagy egy másik gyönyörű színnel.
 
Továbbá meg kell említenem azt is, hogy egy 4hetes kishöri, de akár 3hetes is, nem a legszelídebb még. A legjobb ilyenkor elkezdeni az új gazdához való szoktatást (jelenleg a tenyészetben max a leghamarabb 4 hetesen engedem el a kicsit), mert elsőre a legtöbb hörcsög fél az új környezetében. Legalább 2-3napig ilyenkor hagyjuk őket megszokni az új helyükön, utána viszont éjjel nappal lehet őket nyuzgálni, simogatni viszont csak módjával - értem ez alatt nem célszerű bökdösni a hörcsögöt, megfelelő lassúsággal és nyugodtsággal kell hozzájuk nyúlni és nem vadul - :) meghálálja a kicsi. Viszont a normális bioritmusát se zavarjuk meg, főleg késő délután (5 után) kora délelőttig (kb 8-9) vannak fenn, utána nyugovóra térnek, ha napközben és napokig "szekáljuk" a hörcsögöt, rossz kedvű, barátságtalan lesz velünk (ez olyan mintha téged nem hagynának napokig aludni, egy idő után megelégeli mindenki, hogy nem tud pihenni). További szoktatási eszköz, ha kézből kapja a napi kajáját. Ha kicsit nyekereg se féljünk hozzá nyúlni, nagyobb a hangja mint hogy valójában félni kelljen tőle. Gyakori eset ha alszanak nappal és megpiszkáljuk (levesszük a házukat róluk) akkor ébredéskor megijednek és nyekeregnek, én ezt csak így hívom. Általában már ekkor is meg lehet fogni, de még én is megijedek mikor rámnyekereg mert hirtelen jön, így megvárom míg elhalgat, aztán megfogom és kiveszem. Kicsiknél a legjobb módszer minél többször fogdosni őket. Az állatkák mire betöltik a három hónapos kort teljesen kézszelíddé (tehát csimpaszkodik a kezedbe ha beteszed a ketrecbe/terrába - ez főleg az aktívabb hörcsögökre jellemző, de nem minden höri pont ilyenné, egyik höri sem egyforma) válnak. Nagyon szeretem figyelni ahogy cseperednek egészen addig míg teljesen ki nem fejlődnek. Mivel már kicsikorban is érzik a szeretetet, és folyamatosan én is piszkálgatom őket :) nem félnek úgy egy embertől, mivel érzik nem kell tartani a kéztől. Az új gazdinak viszont szintén el kell nyernie a bizalmat, ezt ne felejtse el senki! Ha nem fogdossák, mert túl fürge, nem tudják megfogni, akkor csak dísz lesz :( Ezért kérem nyomatékosan a gazdit, hogyha egy fiatal hörcsögöt elvisznek, azzal minél gyakrabban foglalkozzanak. Lehet a nálam épp szelíd hörcsög, máshol teljesen másként fog viselkedni (ilyen esetben legtöbbször a gazdit is megkérem vegye kézbe mielőtt elvinnék), esetlegesen bátrabb lesz és olyan akrobatamutatványokat csinál, hogy pislog az ember, mikor épp "nem találja a helyén" (azaz megszökik).