Szaporodásukról

Az alábbiakban pár külföldi és magyar honlapról összeszedett információkban mutatnám be a törpehörcsögök tenyésztésének mikéntjét.

Tudni kell, hogy már akár 4 hetes koruktól kezdve is szaporodóképesek a hörcsögök (erre találták ki a 4hetes elválasztási időszakot). Akik viszont ekkor lesznek vemhesek nagyon gyakori eset, hogy a babákat az anyuka megeszi, mégpedig azért, mert nem elég fejlett, hogy felnevelje őket.

A hörcsögök ösztönösen, ha úgy látják nem képesek felnevelni kölykeiket, inkább megeszik csakhogy ne haljanak éhen a kicsik. Általában 60-90napos koruk között írják, hogy el lehet kezdeni a szaporítást. Mi viszont inkább a 2,5 vagy inkább a 3hónapos kor megvárását javasoljuk mindenkinek. Oda kell arra is figyelni, hogy hiába születtek meg a kicsik, a hörcsög (nőstény) 4naponta teherbe eshet, így előfordulhat hogyha együtt hagyjuk a papát és a mamát, akkor 3 hét múlva újabb kicsikkel ajándékoznak meg. Ez viszont olyan szempontból gond, hogy az anyukának nincs elég ideje kipihenni a szülés-szoptatás idejét, valószínű gyengébb immunrendszerű kölykök is születnek. A nőstény ha teherbe esett, agresszívvá válhat, ezért ha ilyen eset előfordul, akkor érdemes kivenni az apát (nehogy a nőstény annyira megsebesítse, hogy esetleg elpusztuljon), ha jól kijön a két hörcsög akkor is javasolt a szülés előtt 4-5nappal különválasztani (megelőzve a 3hetente almokat).

 

A mama 18-22 napra hozza világra a kölyköket, általában 4-8 van egy alomban. Volt már példa ennél többre és ennél kevesebbre is. Olvastam máshol azt is, hogy az első alom általában hamarabb érkezik 16-17napra. Ezt saját tapasztalattal is alá tudom támasztani. Az újszülött kicsiket magas sivító hangjukról lehet megismerni. Mikor megszületnek, egy piros ruganyos gumicukorra hasonlítanak, szemük csukva van és csupaszok. Ha megszülettek, jobb ha nem zargatjuk a mamát legalább két hétig. A kicsik nemét is kb akkor tudjuk megállapítani mikor előbújnak az odúból és elkezdenek élelem után kutatni. Végleges színük kb 6hetesen alakul ki, ekkorra besötétedhetnek és ki is világosodhatnak. A színeket már könnyen meg lehet állapítani kicsiként is. Kezdetben nagy alomszámok figyelhetők meg, míg a későbbiekben az alomban lévő kicsik száma a tapasztalatok szerint csökken.

Minden hörcsögöt külön kell tartani (kivéve ha kicsiket szeretnénk), beltenyészet elkerülése végett, almot az anyukánál lehet hagyni 3-4hetes korig, a lányokat esetleg tovább is, de a fiúkat külön kell tenni már 4hetes koruktól kezdve, mivel korán ivarérettek. Vemhesség alatt fontos, hogy a mama sok fehérjét kapjon, elkerülve azt, hogy fehérjehiány miatt megegye a kölykeit. Biztosítani kell számára azt a táplálékmennyiséget, amivel ő úgy gondolja kihúzhatja az egész vemhességet-szoptatási időszakot, elkerülve ezzel, hogy megegye kicsinyeit, mert úgy gondolja nem tudja esetleg felnevelni őket.

A mamát egy alom után (szüléstől számítva) ajánlatos 6-8 hétig külön tartani a papától. A mamának is csak jót teszünk ezzel (életét nem rövidítjük le), ha egy év alatt 5 almot nevelünk ki vele (max 6-ot).

 

De nem elég csak azt tudni hogyan szaporodnak. Arra is ügyelni kell hogyan szaporítjuk, tehát a kezdetekre mikor egy párt összeszoktatunk. Van ahol könnyebben megy és azonnal elfogadják egymást, van ahol csak akkor fogadja el a nőstény a párt ha tüzel, és utána esetleg össze is szoknak, de előfordul az is hogy utána ugyanolyan dilissé válik a nőstény, és van az az eset amikor csak előzetes szoktatással lehet összerakni a párt, kell hogy előtte érezzék egymást valamilyen pici felületen érintkezzenek, úgy hogy közben ne tudjanak egymás torkának ugrani. Ehhez jó a szoktatóketrec. Ez lehet egy kiszuperált hörcsögkerék.

Vagy mint a legutóbbi kisállatbörzén talált kis találmány, és ezt esetlegesen otthon is el tudja készíteni egy ügyeskezű barkács ember :)

Nemek megállapítása:

Female – nőstény, Male – hím, Male Scent Gland – bűzmirigy, Anus - végbélkimenet

Ne tévesszen meg bennünket az, hogy csak a fiúknak lehet bűzmirigye, illatmirigye a lányoknak is van, viszont a fiúké sárgásabb-barnásabb.