Hörcsög lakhelye

Személy szerint én jobban szeretem a terrát vagy műanyag dobozt mint a ketrecet, két okból is, jobban látható a hörcsög és lehet kevésbé van bezártságérzete egy átlátszó üvegvitrinszerűségben mint egy ketrecben, másik ok, hogy vannak olyan hörcsögök, akik valami oknál folytán (nem mindig az unalom jele), de rágják a ketrecet. Pl. ha a mama vemhes, nem ajánlatos a ketrec, mert ha megszül, a ketrec rácsain kívülre pottyanhatnak a babák, ami azt eredményezi hogy kihűlnek és meghalnak. A ketrec méretei egy hörinél jó ha elérik a 50*60*30 –öt. Ha több hörit tart az ember, akkor jobb egy nagyobb ketrec. Viszont a hörcsögöknél előfordul az a csúnya eset, hogy két egynemű nem igazán fér meg egy idő után egymás mellett, illetve ha többen vannak, a gyengébbet elnyomják, aki így el is pusztulhat.

 

Pár hátrány a ketrecekkel kapcsolatban:

  • a rácsot rághatják
  • a forgó döng a ketrec falán
  • a csiptetett forgó, itató mögé beszorulhatnak (gerinctörés)
  • rácsos szint esetén a lábuk beleakadhat a rácsokba
  • csövek esetén oda húzódnak vissza (oda pakolják a kaját, oda pisilnek, a lyukakon pedig kifolyik a pisi)
  • tálca magassága sokban befolyásolja, hogyha túrnak, kotornak a forgács kikerül a rácson kívülre
 
 
 
 

 

Felszerelések

Jó ha van a ketrecben/terráriumban egy házikó, odú, ahová nappalra a hörcsög visszavonulhat aludni. Ugyanis a hörcsögök éjszakai lények, éjszaka tevékenykednek. A legjobb a kerámia vagy fa odú (fára hajlamosak rápisilni, így azt sajnos rendszeresen cserélheti az ember).

Az odúba a kisállatkereskedésben található ágyalmot is lehet találni (vatta, vagy gyapot), ezekkel télire jól lehet bélelni a hörcsög helyét (figyelni kell hogy ne legyen benne erős szál, cérnaszál, mert abba beleakadhat a hörcsög és hatalmas balesetet okozhat, végtagvesztés/fulladás), illetve ugyanígy megfelel a wc-papír, szalvéta, vagy papír törlőkendő is, a höri ugyanis széttépkedi és elhelyezi magának. Fontos hogy szülés idején legyen egy búvóhelye a hörcsögnek, illetve olyan puha alom-fészekanyagot ne hagyjunk benn a házban, amibe a csöppségek végtagja beleakadhat (tehát vattát ne tegyünkb e ilyenkor!), mert ez esetenként végtagvesztéssel és halállal járhat. Ilyen esetekben a szalvéta tökéletes alomanyag gyanánt.

Itatót van aki tesz be nekik, van aki nem. Vannak, akik igénylik így a vizet. Itatót én minden esetben javasolok betenni, de ha nem látjuk hogy használná, akkor minden nap lédús, nedvességben gazdag gyümölcsöt, zöldséget kötelező betenni nekik nehogy kiszáradjanak. Egyéb esetben én 2-3 naponta rakok be egy körömnyi zöldséget/gyümölcsöt. Etetőtálkát szintén ajánlatos berakni, én kerámiát javasolok, mert azt nehezebb felborítani. Külön tálkába rakom pl: a magvakat és a lédús gyümölcs-zöldséget, mivel tapasztaltam, hogy eléggé pépesre tudja dagasztani a magokat, forgácsban pedig elveszne a gyümi (találékonysággal ez is megoldható, én kis befőttesüveg tetőt használok erre), illetve jó ha van fogkoptató és nem szeretnénk állandóan orvoshoz járni mert túlnőtt a foga szegény hörikénknek.

Alom anyagként legjobb a forgács (illatmentes, natúr fenyőfaforgács), illetve lehet kapni még szénát. Én a forgácsra esküszöm. Hetente legalább ajánlatos takarítani ha kisebb az akvárium, ha nagyobb és csak egy hörcsög van lehet 1,5 – 2 hetente is, vagy ha érezzük az alomanyagot akkor az jelzi is nekünk, hogy ajánlatos a takarítás. Oda ahova gyakrabban piszkít (sarok, wc) gyakrabban is ajánlatos takarítani. Nekem pl a fürdőhomokjukban van a wc-ző rész (ezt egy magasabb falú dobozkába, margarinos dobozba teszem, ahonnan nem tudák kikotorni) . Jó tudni, hogy ezek a kis prücskök imádják a homokot (csincsillahomok! sokszor még használat előtt kiégetem mikróban, előmelegített sütőben max hőfokon 2-3 percig, biztos ami biztos alapon), nagyon szeretnek benne hempergőzni. Legbiztonságosabb alomanyagnak én a forgácsot tartom, abból se mindegyiket szereti a hörcsög, ha pl olyan forgácsot használunk, amit egy fával dolgozó ismerőstől kaptunk, ajánlatos figyelni, hogy tárolták, mert könnyen betegség okozója lehet (gomba, atka). A nagyobb szemű forgáccsal is vigyázni kell, mert lehet hogy a hörinek túl durva a megmunkálása és ezért neki kényelmetlen rajta járni (ezt legkönnyebben megfigyeléssel állapítható meg) A legbiztonságosabb az állatkereskedésből vásárolt alom. Viszont ügyelni kell arra is mennyire poros a forgács, mert légzőszervi betegséget okozhat, ha letüdőzi a port, illetve meg is fulladhat tőle, ezen kívül bármely forgácsban lehetnek szúrósabb darabok, érdemes a hörcsög visszarakása előtt áttúrni és megvizsgálni, majd ezeket eltávolítani. Ha sárga váladék van a szem és az orr környékén, illetve ha tüsszög, köhög, az a poros forgácsnak is betudható. Ilyen esetben jobb minél előbb más márkára váltani. Figyelni kell a forgácsban lévő szúrósabb darabokra, ezeket még a höri visszarakása előtt javasolt kiszedni (elkerülve ezzel a sebesülést/tályogot). Továbbá nagyon jó alomanyag még a kukorica csutkaalom és a papíralom (safebed nevű papíralmot a fressnapf-ban lehet kapni, illatára kell figyelni, mivel volt már olyan ami szó szerint "bepállott" és nagyon büdös volt)

A hörcsögök szeretik az alagútrendszereket, ha nem is tudunk kereskedésből csőrendszerek halmait vásárolni, otthon egy kis találékonysággal pár wc-papír guriga vagy papír törlőkendő gurigája is tökéletesen megteszi. Nagy mozgásigényük miatt, ajánlatos futókereket is betenni. 3 hónapos kornál fiatalabb hörcsögnél a normál kerekeket (pl: Savic Rolly futókerék 12cm/18cm) nem javasolt benn hagyni. Mivel folyamatos növésben vannak a gerincük bánhatja a dolgot. Ennek elkerülésére nagyon hasznos a futótányér (pl: Trixi Running Disc futókorong) De egyértelműen szeretnek benne rohangászni ezt tapasztaltam, főleg amikor annyira futnak, hogy kirepülnek belőle a lendülettől.

 

Egyéb játékszereket is ki lehet találni, libikóka, hinta, ennek csak fantáziánk, na meg persze néha pénztárcánk szab határt.

Végül pedig a terrát/ketrecet ne a ház legvilágosabb pontján helyezzük el, mivel éjszakai lények, nem bírják annyira a napfényt, illetve ne tegyük őket huzatos helyre, mert megfázhatnak. Egy félárnyékos polc tökéletes hely nekik.

 

Nyári szezon alkalmával sem szabad fürdetni őket. Hűtést más módon is meg lehet oldani, jégaku (becsavarba valami rongyba) és be a terrába, vagy a terrárium/ketrec mellé. Jeges gyümölcsöt ne adjunk nekik, mert könnyen megfázhatnak attól is. Mindig cseréljük nagy melegben a vizet (reggel-este) az itatóban. Esetleg tegyünk be neki egy csempelapot, tegyük le a helyét hideg csempére/kőre vagy ha kerámia háza van, azon is tud hűsölni (a kerámia nagyon jó hőtartó és gyorsan lehűlő anyag).

 

Téli időszakban ügyeljünk arra, hogy a höri helyén átlag 20-25 fok legyen. 20 fok alatt a höri megfázhat, tüdőgyulladást is kaphat. Téli szellőztetés alkalmával a höri helyét érdemes letakarni valami pléddel, ezzel védve őt a hideg levegőtől.

 

 

 

Felelősség

Ha egy kishörcsögöt befogadsz az felelősséggel jár. Etetni kell, itatni és megfelelő körülményeket biztosítani a számára. Ő is egy kis érző élőlény. Ha naponta foglalkozol akár csak egy fél órát vele meghálálja. Ha elhanyagolod viszont megvan az esélye, hogy a korábban kis kezes jószágból félőske lesz.