Magkeverék

Főeleségben:

  • kukorica 
  • árpa
  • napraforgó (csíkosat javaslom, feketének magas az olajtartalma)
  • búza
  • nyúltáp
  • szárított borsó
  • zab (hántolt, hántolatlan nagyon szúrós)
  • köles
  • felesborsó
  • hajdina
  • repce
  • szeklice
  • cirok

Keverhetünk bele száraz macskatápot 1kg alaptáphoz olyan 15-20dkg (ezzel a fehérje szükségletüket is fedezzük)

Olajos magvakkal se tömjük szegényeket, hiába szeretik, de nagyon hízlaló. Ha egészséges és hosszú életű hörcsögöt szeretnénk, ne csak szotyit adjunk!

Boltból vásárolt magkeverékeknél és minden eleségnél fontos, hogy odafigyeljünk a szavatossági időre! 

Molyosodásról: téves elképzelés azt hinnünk, hogyha boltból vásárolt hiperszuper áron kapott eleségekben nem lehet moly. Legtöbbször kapnak egy szavatossági időt ezek a tápszerek, de még a lejártak is jók néha. A lejárati idő egy tájékoztató adat. Nyáron a nagy melegben a molylárvák gyorsabban fejlődnek, nemcsak a szotyiba petézhetnek bele, hanem minden más magos dologba. Téves az az elképzelés is, miszerint ha terményestől vásárolunk hörcsögünk számára eleséget, az pár napon belül molyos lesz (bár ott hatványozottabban vannak kitéve a kártevőknek, viszont sokkal frissebb és természetesebb tápkeverékről van szó). A hörcsögök kényesebbek, őket a moly lárvája és az az anyag amit szőnek megmérgezheti, ezért létfontosságú, ha a hörcsögünk elesége behálósodott, összeállt, illetve kukacok mászkálnak azt dobjuk ki! Szintén dobjuk ki, ha apró bogarak mászkálnak a tápban. Ez a bogár a zsizsik, amely minden élelmiszerbe beleeheti magát otthon, kiírtani rettentetesen nehéz (majdnem mindent túlél a bogár).

A tapasztalatom azt diktálja, hogy éljek egy olyan javaslattal, miszerint az élelmiszert kb 6hétig lehet számukra problémamentesen tárolni. Lehet lehűteni a magvakat, de ez nem öli meg a molylárvákat, csak lassítja a fejlődésüket! Így ne vásároljunk nagy mennyiséget, egy törpehörcsögnek 600-800grammos táp is bőven elég egy hónapra (kis étkűek)

Vásárolt tápról érdemes megőrizni a blokkot és még ott helyben kinyitni, nehogy bogaras, kukacos legyen és ezt megmutatni az eladónak (ilyenkor szinte kötelességük kicserélni a tápot). Otthon a tápot érdemes fagyasztóba bedobni, minimum 1-2 napra (általában a zsizsiket, molylárvát ez nagy valószínűséggel megöli), én ezután a biztonság kedvéért hűtőben tárolom a felbontott tápot. Nagyon oda kell figyelni a lezárásra is, mert a nyitva hagyott táp a bogarak kánaánja lehet.

 

Kiegészítő eleség

Pluszként beletehetünk mást is, így például: 

  • puffasztott rizs
  • puffasztott búzaszelet
  • szárított petrezselyem
  • kókuszreszelék
  • kamillavirágzat
  • körömvirág virágzat
  • borsószirom
  • mogyoró
  • dió
  • búzapehely
  • abpehely
  • tökmag
  • almachips
  • szárított répa
  • sárgadinnye magja (kiszárítva)
  • sütőtök magja (kiszárítva)

Jutalomfalatokat direkt kihagytam. Drops-ot, különféle mézes dolgokat, ritkán és nem folyamatosan benn tartva a helyükön, adhatunk szintén nekik.

 

Fehérjeforrás

Fontos hogy odafigyeljünk, hogy hetente 2-3szor legalább adjunk nekik valami fehérjét.

3-4 naponta adható (egy kevéske):

  • sajtok (mozarella, trappista, eidami, anikó - félkemény, kemény sajtok!)
  • tejtermékek (joghurt, tejföl, túró)
  • főtt tojás
  • lisztkukac
  • tücsök

 

 

Zöldségek és gyümölcsök, adagolása

Gyümölcsöket kimagozva és jól megmosva adjuk nekik oda, illetve törölgessük szárazra, mivel hasmenést kaphatnak a vizes gyümölcstől/zöldségtől!

Gyümölcs (külföldön ajánlják és mi is csak javasolni tudjuk, hogy próbáljátok minimalizálni amit gyümölcsből adtok és inkább zöldség étrendet alakítani ki - ennek fő oka hogy nagy cukortartalmú ételektől több probléma is kialakulhat - akár cukorbetegség):

  • alma
  • barackok (pucolva)
  • cseresznye
  • meggy
  • eper
  • málna
  • szeder
  • áfonya
  • dinnye (görög és sárga)
  • szőlő

 

Zöldség:

  • uborka (kígyó és házi, de meghámozva!)
  • padlizsán
  • cukkini
  • pitypanglevél
  • paradicsom
  • spárga
  • petrezselyem zöldje
  • fehérrépa (petrezselyem)
  • tök (sütő és főző)
  • paprika
  • sárgarépa
  • paradincsom
  • brokkoli zöldje (ha házi termés - trágya és permetmentes-, mivel kevesebb mérgező anyagot tartalmaz)

Bolti sárgarépánál egy hétig hűtőben állva hagyva, majd szintúgy megmosva, szárazra törölve adható. Akár csíráztathatunk is búzát, ha nincs a közelünkben zöld és fűféle, fűféléket lehet adni nekik.

Hetente kaphatnak, de csak nagyon keveset, olyan teáskanálnyi mennyiséget:

Zöldségek közül:

  • takarmányrépa
  • zeller

Gyümölcsök közül: 

  • kiwi (pucolva!)
  • mazsola
  • aszalt szilva
  • füge
  • szilva (sok belőle hasmenést okozhat)
  • körte (sok belőle hasmenést okozhat)
  • avokádó (pucolva, mag nélkül!)
  • ribizli (keveset!!)
  • narnacs, mandarin (Minimálisan adhatunk nekik - szeretik, de vigyázat! savas leve kimarhatja a kisállat száját - a téli időszakban)

 

Tengerimalac-vitaminkarika: sokan nincsenek tisztában, korábban én sem voltam ezzel tisztában, a tengerimalacnak szánt kis színes csili vili vitaminkarikák ugyan jól mutatnak a tápban, de több kárt okozhatnak mint hasznot. Ugyanis ez direkt tengerimalacnak készült, mivel nem tudja megtermelni a malacka a C-vitamint így szükséges ezt ezzel fedezni (ezek szintetikusan előállítottak). Ellenben a hörcsögöknél pont az ellenkezője van, nem szükséges még plusz C-vitamin mert nemcsak, hogy a gyümölcsökkel/zöldségekkel ez a szervezetükbe jut, hanem saját maguknak is megtermelik.

Sok élőlény nem képes megtermelni a C-vitamint maguknak, de speciel a hörcsögök igen. C-vitamin túladagolás később ahhoz is vezethet, ha megvonjuk akkor súlyos tüneteket okoz: veseproblémák, esetlegesen skorbut. Tehát leterheljük vele a szervezetüket. Egyszer-egyszer még elmegy, de tartósan nem ajánlott. Vizelet formájában távozik a szervezetükből. Tehát egyáltalán nincs szükségük rá. Adása akkor javallott, ha beteg a höri.

TILOS

Figyelnünk kell arra kisrágcsálónknak milyen eleséget adunk. Van amit szabad adni és van amit nem, mivel mérgező.

Mérgező növények listája megtekinthető itt:

Mérgező növények listája (katt ide)

TILOS: mandula, almamag, őszibarackmag, citrusfélék (narancs, mandarin, grapefruit...), narancslé, mangó, bab, lencse, káposzta félék, kelbimbó, karalábé, karfiol, krumpli, kávé, tea, kefir, feketebors, szerecsendió, nyers tészta, puha kenyér, mogyoróvaj, sóska, szója, virsli, kolbász, felvágottak, penészes sajtok, répa zöldje, saláta, banán(nagy mennyiségben puffasztó hatása van csakúgy mint a salátának), burgonya, paradicsom zöldje (K-betűsek), grapefruit (nagyon savas!)

Tilos továbbá száraz kenyeret adni, illetve kelt tésztákat. Beragadhat a pofizacsijukba, emésztésileg sem tesz jót nekik és csak az életüket rövidíthetjük le. Továbbá ne adjunk neki csokit. A legtöbb állatnak mérgező a kakaó, illetve allergiásak lehetnek rá, plusz hízlal.

TILOS továbbá CSONTKUKACOT adni a hörinek. Mivel dögkukacról van szó, számtalan betegség okozója lehet, amelyet a höri nem élhet túl. Tehát ha valaki véletlen ilyen kukacot ad neki, akkor finoman szólva lehet "ütött az utolsó órája" annak a picúrnak :(

Saláta, jégsaláta: szeretnénk tudatosítani azt is, hogy bármennyire is szereti a hörcsög ezt a fajta növényt, soha ne adjunk neki. A saláta az egyik olyan növény, ami a legkönnyebben szívja magába a földben található méreganyagot, permetszert és nagyon jól tárolja. Épp ezért semmilyen salátát, akár zacskós salátamixeket (pl répamix, jégsalátamix), de főként ne adjunk nekik jégsalátát. Sajnos a folyamatos adagolása az állat halálát okozza (erre már volt példa). Más nagyobb testű rágcsálóknak se javasolt az adása. Kérlek kerüljétek el, hogy minél tovább veletek lehessen kiskedvencetek.

 

Receptötletek

 
 

Almás süti

Hozzávalók:
- 1 alma
- 4 evőkanál zabpehely

- 3 evőkanál liszt

Elkészítés:
Az almát apróra reszeljük. Hozzáadjuk a lisztet és a zabpelyhet, s az egészet jó alaposan összegyúrjuk.
A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk (a tészta hajlamos a letapadásra, így kicsit ügyeskedni kell), formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírra téve, előmelegített sütőben 150°C-on kb. 45 percig sütjük, amíg szép barna lesz.

 

Répakedvelőknek
Hozzávalók:
- 1db nagyobbacska sárgarépa
- 1db friss fehérrépa
- ¼ friss zeller
- ½ kígyóuborka
- 1 bögre zab
- 1 bögre búza
- 1 szál friss petrezselyem zöld
Elkészítés:
A sárgarépát, fehérrépát, zellert forró víz alatt körömkefével tisztára mossuk. Az uborkát meghámozzuk. A zabot és a búzát kávédarálóban alaposan megdaráljuk. 
A sárgarépa felét, a fehérrépát és az uborkát egy nagy tálba tesszük, és péppé turmixszoljuk. Hozzákeverjük a darált búzát és zabot. Ha nem kapunk elég kemény tésztát, akkor daráljunk még zabot, búzát, vagy keverhetünk bele zabkorpát is. Finomított lisztet ne használjunk!
A pépet tetszés szerint megformázzuk, a maradék sárgarépát kis karikákra vágjuk, a tetejére és az oldalára nyomkodjuk, majd az egészet sütőben kb. 150 fokon kisütjük. Ha kihült, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, és így kínáljuk fel kedvencünknek.


Nyári gyümölcsálom
Hozzávalók:
- 1db alma
- 1db őszibarack
- 2db sárgabarack
- kb. 1 bögre zabkorpa
- kevés kókuszreszelék
Elkészítés:
A gyümölcsöket kimagozzuk, meghámozzuk, és péppé turmixszoljuk. Hozzákeverünk annyi zabkorpát, hogy egy kemény, de még formálható tésztát kapjunk. Ebből ízlés szerinti formát gyúrunk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.


Téli gyümölcsálom
Hozzávalók:
- 1db narancs
- 2db kiwi
- 1 db banán
- ½ cékla
- kb. 1 bögre zabkorpa
- kevés kókuszreszelék
Elkészítés:
A narancsot meghámozzuk, ha magvas, akkor kimagozzuk, majd apró darabokra vágjuk. A kivit, banánt, céklát meghámozzuk, és péppé turmixszoljuk. A pépbe belekeverjük a felvágott narancsot, és annyi zabkorpát, hogy egy kemény, de még formálható tésztát kapjunk. Ebből ízlés szerinti formát gyúrunk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.

 

Banános-mazsolás:

Hozzávalók:

- 1 banán
- kókuszreszelék
- mazsola
- szezámmag
- liszt

A banánt összeturmixoljuk, aztán a péphez adunk némi kókuszreszeléket, szezámmagot. Összekavarjuk. Ezután kis gombócokat csinálunk, és a közepébe mazsolát teszünk. Ha ezzel kész vagyunk még kókuszba beleforgathatjuk. Előmelegített sütőbe tesszük és 150fokon 10-15percig sütjük. (Teljesen nem sül meg!)

 
 

Lekváros:

Hozzávalók:
- 3-4 ek. darált keksz
- 4 tk. valamilyen lekvár
- 2 tk. méz
- 1 tk. darált dió
- 1 tojás
- köles(vagy valami kedvelt mag)
Elkészítés:
A kekszet, a lekvárt, a mézet, a diót, a tojás egy részét összekeverjük. Olyanra csináljuk a tésztát, hogy ki lehessen nyújtani(a méz miatt könnyen leragadhat!). Kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és ízlés szerinti alakúra kiszaggatjuk(vagy feldaraboljuk). Tepsibe tesszük, a tetejét bekenjük a maradék tojással és 180-200 fokon sütjük kb. 10 percig.