Honnan tudjuk, hogy beteg az állat?

Ha az a gyanúnk, hogy állatunk beteg, akkor feltétlenül szedjük össze gondolatainkat a közelmúlt történéseiről (főleg ha hirtelen megbetegedésről van szó).

A beteg állat viselkedése megváltozik, sokat alszik, sokat fekszik. Nem jön elő, nem lehet vele játszani. Betegségre utal, ha az állat nem eszik, vagy nem iszik, esetleg mindkét tünetet tapasztaljuk. Hányás, hasmenés, köhögés, orrfolyás, szemváladékozás is mutatkozhat. Nehezítetté válhat a légzése, felfújódhat a hasa. A több napja, esetleg már 1–2 hete tartó betegségek a kondíció romlását eredményezhetik, magyarul az állat lefogy. Ezzel szinte mindig együtt jár a szőrzet változása, ami ilyenkor fénytelenné, borzolttá válik. Macskáknál már a betegség első 1–2 napján is jellemző lehet a fokozott szőrhullás. Egyes betegségek esetében a test egyes részein kinövéseket, dudorokat, megvastagodásokat észlelhetünk, amelyek megtapintva fájdalmat váltanak ki. Megváltozhat a mozgás, sántítást tapasztalhatunk, esetleg valamelyik végtagját egyáltalán nem teszi le a földre az állat.

A feltűnő levertség, bánatos viselkedés és étvágytalanság leggyakoribb oka a lázas állapot! Ha az a gyanúnk, hogy állatunk beteg, akkor feltétlenül szedjük össze gondolatainkat a közelmúlt történéseiről (főleg ha hirtelen megbetegedésről van szó). Gondoljuk át, hogy mit és mikor evett, illetve ivott utoljára, merre jártunk vele, mihez juthatott hozzá. Jó, ha tudjuk, hogy milyen „produkciói” voltak: milyen volt a vizelete és a széklete. Ha hányást vagy hasmenést tapasztaltunk, akkor figyeljük meg ezeknek a jellemzőit is: színét, szagát, összeállóságát, nézzük meg mi van benne! Ezek az információk azért fontosak, mert a vizsgálat előtt az állatorvos biztosan meg fogja ezeket kérdezni, jó tehát, ha nem ott kell hirtelen összeszedni ezeket az adatokat!  (by https://ricanta.gportal.hu/)

Vidd orvoshoz a hörit, ha
 • rossz a kedve,
 • hasmenése van, 
 • nedves a végbélnyílásnál a szőre,
 • a szőre megváltozott, ápolatlan,
 • megdagadt, puffadt a pocakja, 
 • folyamatosan karmol, ingerült,
 • nem képes hátrahajolni, hogy a bundáját tisztogassa,
 • hirtelen túl sokat iszik, vizel (vese-, vagy cukorbetegségre utalhat),
 • megváltoztak az étkezési szokásai (fogprobléma is lehet)
 • fura a viselkedése, például körbe-körbe jár (ez a fülfertőzés jele is lehet),
 • szokatlan szaga lett,
 • duzzanatok vannak a bőre alatt.

Tünetek, kezelések:
Törés és zúzódás: ez akkor történik, ha kiszökik a terrából/ketrecből és magasról esik, illetve ha kézből épp halálugrást vitt véghez. Sajnos nem érzékelik a földtől való távolságot, így szimplán képesek lelépni a tenyerünkről.

 
Kalciumhiány (túlzott mennyiségű napraforgó fogyasztás az oka): táplálkozási probléma, melynek következtében a csontok törékenyebbé válhatnak, megelőzhető ha hörinknek adunk különféle vitaminos rágó, fogkoptató köveket.
 
Édességek (csoki) etetése: ne adjunk az állatkánknak! Egyrészt fogszuvasodást okozhat, másrészt olyan anyagok lehetnek benne, amik károsak az egészségére, esetleg ha raktározni akarja a kis pofikájába előfordulhat hogy nem tudja előkaparni a megolvadt csokidarabot és bennragad, ebből kifolyólag egyéb bajai is lehetnek. Tehát, ne adjunk hörinknek csokit!!
 
A gyenge minőségű poros forgács alom fokozott vakarózást válthat ki. Ez nem minden forgácsnál fordul elő, ha észrevesszük, hogy állatkánk vakarózik váltsunk forgácsot, ezzel elkerülhetjük a gombás és atkás megbetegedéseket.
 
Ha a bundája ritkuló, hulló, valamilyen betegségre utal, nem feltétlenül atkás, kezelhetjük vitaminos cseppekkel, mert lehet, hogy valamilyen vitamin hiányzik a szervezetéből. Ha nem javul az állapota ajánlatos elvinni dokihoz.
 
Gomba: A szőr hullik, kopasz foltok alakulhatnak ki. A bőr gyulladt lesz és az ellenállóképesége csökken, így ezen a helyeken könnyebben bejuthatnak a baktériumok. Az állatot el kell különíteni a többitől, a fertőzött terrát/akváriumot ki kell tisztítani. Kezelésére én az alábbi gyógymódjavaslatot kaptam: CHINOFUNGIN (kifejezetten gombás kezelésre, bár ez emberi használatra készített gyógyszer), vagy doki által javasolt gyógyszer, attól függően mennyire erős a megbetegedés.
 
Veserák, vesedaganat: A vérvizelés, véres vizelet azonnali orvosi vizsgálatot tesz szükségessé. A vizeletben levő vér a veséből, a vesemedencéből, a húgyvezetékből, a húgyhólyagból és a húgycsőből származhat.
 
Tályog: gennygyülem, gennyes elváltozás, melyet baktérium okoz. Tályog bárhol keletkezhet az állaton, a külső tályog gyógyítható megfelelő kezeléssel (állatorvos szükséges), de a belső tályoggal nagyon kevesen tudnak valamit is tenni. Nem szabad hagyni, hogy a tályogot a hörcsög elkaparja, elfekélyesedjen, mert további gondok okozója lehet. Rendesen ki kell tisztítani a külső tályogot, majd 3%-os hyperol-lal lehet kezelni (kivéve pofazacskó tályog), de itt is javaslok egy állatorvossal konzultációt, mivel ha rosszul kezelik ki az állatot bele is halhat.
 
Kullancs, rüh, bolha, atka: a kullancsot, ha van benne jártasságunk, akkor akár saját magunk is ki tudjuk szedni az állatkánkból (további betegségek okozója lehet ha benne hagyjuk az állatban, illetve beleszakítjuk, vagy nem megfelelően kiszedett kullancs). A legnagyobb problémát a bolhák okozzák. Többféle betegséget is okozhatnak: allergiás bőrgyulladást, vérszegénységet, galandférgességet. Ezek ellen már kaphatók különböző bolhairtó szerek, főleg a nyár-ősz időszakában fordulhat elő. A rühösség főleg a nyakon és a fejen jelentkezik, a szőr kihullik, a bőr felületét kéregszerű pörk borítja. Az állat vakarózik. Elég gyakori a rühatkafertőzés a külső hallójáratban, amely nem terjed rá a bőrre. Az állat rázza a fejét, és gyakran véresre kaparja a fülét és környékét. Kezelés atka esetén a következő: fül mögé 2cseppet cseppenteni és egy hét után ismételni ezt (SH-Rodemectin – ez kifejezetten állatokra használják, nyúl, kisrágcsálók)
 
Emésztési gondok:
Hasmenés: Legtöbbször a túl sok, vagy nem megmosva adott  friss zöldség, gyümölcs okozza. Előfordulhat akkor is, ha hirtelen változtatunk a megszokott étrenden, illetve ha állatkánknak megromlott, megrohadt zöldségeket, gyümölcsöket, eleséget hagyunk a terrájában. Tartsunk néhány nap diétát száraz magokkal. Székrekedés: Ha kevés zöldséget, gyümölcsöt adunk, illetve alig vagy egyáltalán nem, vagy ha megeszik valamilyen textilt vagy papírt, székrekedése lehet.  Adjunk neki kicsit gyakrabban zöldséget, gyümölcsöt, de mértékkel. Nem kell telepakolni a terrát. Gyógykezelés: laktiferm - nyulasat, amiben nincs C-vitamin olyan vegyünk-, biolapis, normaflore (első kettő állatpatikában, utolsó emberi patikában vény nélkül kapható, emésztést segítik, mind probiotikumok)
 
Vöröskönny: A szem, a száj és az orrnyílások környékén vöröses maszat jelenik meg. Ez a Harder-féle könnymirigy váladéka.  A  túltermelődését okozhatja stressz, hiánybetegség, éhezés, de a felső légutak gyulladása is, amiről tehet fertőzés vagy allergia is (pl. poros alomra). Leggyakrabban a poros széna vagy forgács okozza a tüneteket. Forgácsot célszerű átszitálni. Kezelni lehet kamilla teával és cickafark teával, utóbbi hatásosabbnak bizonyult. Ezt forró vízben kell kiáztatni, majd leszürni, végül ha langyos akkor vattát belemártani és óvatosan letörölgetni.  Szemgyulladás esetén alkalmazhatunk még BRULAMYCIN szemcseppet (itt szintén megemlíteném, hogy ez is emberi alkalmazásra van)
 
Fogak: A rágcsálóknak folyton rágniuk kell valami keményet, hogy ne nőjenek túl nagyra a fogai. A ketrecben legyen valamilyen kemény fa, de rendszeresen kapjon kemény magokat is (pl. héjas mogyoró, dió, száraz kenyér...stb.), vagy valami erős kaparható, rágható kőfélét. Ha a fogak túl nagyra nőnek akkor az állat nem tudja megenni a napi adagját, így le fog fogyni, az állatorvos le tudja vágni a túlnőtt fogakat. Ugyanez az eset van a körmökkel is. Körmöket óvatosan akár saját magunk is le tudjuk csippenteni, viszont a fogakat orvossal vágassuk le, ha túl rövidre vágjuk, az állat nem tud esetleg enni sem.
 
Húgyhólyagkő: A hörcsögök hajlamosak a húgyvezetéken belül kövek képződésére. A húgyhólyagkő mozgáskor jelentkező, kisugárzó alhasi fájdalmat okozhat, mely a vizeléskor üresedő hólyagnál fokozódik. A hólyagkövek jeleit általában nem azonosítják a hörcsögtulajdonosok. Jórészt fertőzésre gondolnak, amikor a hörcsög lehangolt és étvágytalan lesz, többet iszik, erőlködik ürítés közben, véres a vizelete.
 
Már ezért is fontos, hogy lássa a kis beteget állatorvos. Ugyanis egy tapasztalt doktor képes lehet eltávolítani a köveket, melyet antibiotikum kúra és – a kőképződés megismétlődését gátló – étrendváltás kísér.

 

Rák: A hörcsögöknél gyakori a daganatos megbetegedés. Előfordulása – a többi állathoz hasonlóan – növekszik a kor előre haladtával. A nőstények veszélyeztetettebbek, mint a hímek, mert a reproduktív szervek (méh, petefészek, emlő) megbetegedése gyakori.  
A hörcsögök daganatai lehetnek jóindulatúak vagy rosszindulatúak. A rosszindulatú, rákos daganatok gyorsan nőnek és elkerülhetetlenül, nagy gyorsasággal ölik meg a beteg állatot. A hörcsögök, úgy tűnik, eléggé hajlamosak a különböző daganatokra. A hörcsögöknél a leggyakoribbak a hormontermelő szervek daganatai (pajzsmirigy, mellékvese), melyek könnyen beazonosítgató tünetekkel járnak: a hormonegyensúly felborulása szőrhullást, viselkedésbeli változást okoznak.
Míg a külső daganatokat az állatorvosok általában el tudják távolítani, a belső daganatokat sokkal nehezebb diagnosztizálni, ráadásul a páciens kicsi mérete, és a szervek még kisebb mérete miatt a műtét olyan bonyolult és drága lehet, hogy a tulajdonos az eutanázia mellett dönt (amikor az orvos fájdalom nélkül örökre elaltatja a hörcsögöt).  

Éhezés, kiszáradás: A hörcsögök részleges vagy teljes elhanyagolása sajnos gyakori probléma. Ez az orvosi ellátáson kívül az étel és ital ellátásának, és a rendszeres alomcsere hiányát is jelenti. Az itatók csöve gyakran eltömődnek, és hiába van tele vízzel, az állat nem jut innivalóhoz. A hörcsög mérete miatt nagyon gyorsan kiszáradhat.

Nedves farok: Egy baktérium okozza a hörcsögöknél ezt a bélrendszeri betegséget. A beteg hörcsögnek folyékony, világos színű erős hasmenése van (időnként véres), rossz a kedve, étvágytalan, ingerlékeny, görbén (összegömbölyödve) tartja magát, ápolatlan a bundája. 
Általában a nagyon fiatal állatoknál jelentkezik, de később is előfordulhat. Az állatorvos hasmenés elleni gyógyszert ad neki, antibiotikumot, illetve infúziót, hogy ne száradjon ki.  Ahogy észreveszed a tüneteket, vidd a hörcsögöt orvoshoz, mert kezelés nélkül két napon belül elpusztul. Mivel a betegség nagyon fertőző – nem csak a hörcsög, hanem például a tengerimalac, vagy más kisállat is elkaphatja, így mindig moss alaposan kezet, nehogy te vidd át a fertőzést.  
Előfordulhatnak hasonló tünetek akkor is, amikor a fiatal hörcsög új helyre kerül. Ekkor azonban nem fertőzés okozza a hasmenést, hanem a stressz. A gyors kiszáradás miatt ekkor is lássa a kis beteget orvos.
A ketrecet és a felszerelést fertőtlenítsd, és használj friss almot!

Salmonellosis: A szalmonella komoly bélbetegséget okoz a hörcsögöknél is. Általában fertőzött étel okozza. A friss zöldséget, gyümölcsöt akkor is alaposan meg kell mosni, ha a kis kedvenc kapja azt. A fertőzött mama is átadhatja a betegséget a bébi hörcsögöknek. Székletből tudja azonosítani az állatorvos. Antibiotikumos kezelés mellett a hasmenést gátolják, és pótolják az elvesztett testfolyadékot. Sajnos legtöbbször elpusztulnak, mielőtt orvoshoz jutnának, vagy a kezelés hatna.
Erősen fertőző. Moss alaposan kezet, és a ketrecet is fertőtlenítsd az összes felszereléssel együtt. 

„Ketrecbénulás”: Természetesen nem a ketrec bénul le, de a ketrec méretének nagy hatása van a hörcsögre. Ezeket a kedves kis állatokat gyakran tartják icipici ketrecekben, vagy éppen terráriumban, ahol futókerék, bújócsövek… nélkül igen keveset mozognak. Ha D-, vagy E-vitamin hiánya is hozzáadódik ehhez, a hörcsög izmai elgyengülnek, és általában a hátsó végtagokkal kezdve le is bénulhat a kis szőrös barátunk. Néhány szíriai hörcsögnél erre genetikailag is nagy esély van. Nincs rá gyógymód.

Rüh: A rühösség (scabies) atkafertőzés, mely apró, vörös kiütéssel, és igen erős viszketéssel jár. A fertőzés közvetlen érintkezéssel terjed. A nőstény atka alagutat fúr a bőr legfelső rétegében, és petéket rak a járatba. A fiatal atkák (lárvák) azután néhány napon belül kikelnek. A fertőzés heves viszketést okoz, feltehetően az atka kiváltotta allergiás reakció miatt.
A rühösség legjellemzőbb tünete az erős viszketés, amely éjszaka a legkínzóbb. Az atka járatai hullámos vonalként jelennek meg, körülbelül 10 mm hosszúak, néha apró göbbel a végükön. A járatok később már nem láthatók jól, mivel gyulladás vagy vakarásnyomok fedhetik el. Külső és belső kezeléssel gyógyítják. (A hörcsög rühös megbetegedése emberre nem fertőző.)

Galandférgek: A hörcsögök galandférgekkel is fertőződhetnek, ha figyelmetlenül fertőzött ételt adunk nekik. A galandféreg a hörcsög beleiben él, és a tápanyagokért, vízért versenyez a hörcsöggel. Általában nyernek. A hörcsög ekkor lefogy. Erősen fertőző, gondos kézmosás szükséges. Egy állatorvosi ellenőrzés gyors, és hatásos megoldást ad. 

Gombféreg: Ritka élősködő a hörcsögöknél. Jellemző tünete nincs, néha viszketés jelentkezik a végbélnyílás környékén. Ha ilyet tapasztalsz, vidd állatorvoshoz. Bár hörcsögről emberre nem terjed, az alapos kézmosás a kezelés előtt és után is javallott.
 

Egy másik csoportja a betegségeknek genetikai eredetű, amely egyrészt a belterjes szaporulat az okozója. A hörcsög hasán(egyéb tájékon is esetlegesen) egy kicsi piros folt jelenik meg, ami egy hónap után daganattá növi ki magát. Általában ilyenkor búcsút inthetünk a hörinek, mert egy műtétből talán nem ébredne fel, vagy ha megműtenék is nagy valószínűséggel kiújulna a daganata.

 
Szívroham: bizony a hörcsögöknél is előfordulhat szívroham, jellegzetessége hogy egy pózban lemerevedik a hörcsög. Sokan nem tudják miben halhatott meg hörcsögük, egyik oka ez lehet, melynek több kiváltóoka lehet pl helytelen táplálkozás, stresszes környezet.
 
Cukorbetegség: megfigyelték, hogy a mandarinok illetve a mandarinos színek esetében gyakrabban alakultak ki cukorbetegségek. Jellegzetessége, hogy az állat elhízik, a sok vizelet a ketrecben/terrában, szinte mindehol felpuffad az állat (nem szép látvány), kivörösödik a hasa. Ugyanakkor ha ki szeretnénk mutatni ezt a betegséget csak a vérvizsgálat adhat pontos adatot. Ugyanis ha normál gyógyszertári csíkkal próbáljuk kimutatni téves képet is kaphatunk. A szorongó hörcsögök cukra ugyanis felszaladhat. Illetve nem feltétlen cukorbeteg a hörink. Lehetnek esetleg veseproblémái is. Ajánlott leelenőrizni a lábujjakat, a cukorbetegség egyik jele lehet a hiányzó lábujj.
 
Állatpatikát és kisállatokra specializálódott orvosokat a Mielőtt hazavinnénk/Hasznos oldalak menüpont alatt találtok.
 
A betegségek listáját több helyről gyűjtöttem össze, de a https://ricanta.gportal.hu/ –t vettem alapul, illetve ezt az oldalt: Pets magazin. Itt még sok hasznos információt lehet találni.