Első lépések (otthon) - kezes hörcsögöt akarunk

Az alábbiakat kérelek senki ne vegye személyeskedésnek!
 
Ha hazavittétek a hörcsit, kérlek szigorúan tartsátok be azt hogy 3 napig a napi etetésen kívül nem nyúltok hozzá!
 
Ha nem teszitek meg és félős a hörcsög, visít is, akár nagyon gyorsan el lehet rontani a kezdeti kapcsolatot. A kisállat stresszben van az új környezet, illatok végett, még bizalmatlabb lesz ha nem hagytok neki lehetőséget megszokni, felfedezni, kitapasztalni a búvóhelyeit. Ha nyekereg, ne nyúlj hozzá, hagyd hogy megnyugodjon. Az esetek egy részében kellemetlen illatuk is van, ez fogokozottan igaz ha extra stresszben van.
 
Kezes hörcsögöt akarunk = 
  • alapvetően már kézbe mászó hörire gondolnak 4 hetesen és persze mindenki minél fiatalabb hörit akar elvinni: ez nem lehetséges, átlag 6 hetes korra kezdenek nyugodtabbá, kézben jobban elülővé válni a kicsik
  • vagy épp hogy ne harapós legyen: minimális csipkelődés előfordul (kölyök kíváncsiság), de szűrjük a szülőket, tehát nálunk nem harapósak a szülők, és ha a kölyöknek nem adnak okot akkor az se harap
 
Kölykökről beszélünk, akik félősek, izgágák. Nem teljesen megnevelt/felnőtt/kifejlett állatról. Egy állat teljes nevelése általában akár egy életen át is tarthat, de mindenképpen a teljes testi/szellemi kifejlődéséig, ami dzsungik esetében 3hónapos kor (az hogy nálam hogy viselkedik egy állat 4 hetes korban - alapvetően szemnyitástól kezdve vannak zargatva inkább ami 12 napos korban van, tehát elvitelig én aktívabban 16 napot foglalkozom velük - nem garantálja azt hogy idegen környezetben is ugyanolyan barátságos, engem ismer, nem a leendő és végleges gazdiját, erről kérlek ne feledkezzetek el). 
 
Tipikus viselkedése a hörcsögöknek elvitel után, hogy visít, akár megharaphat (extra stressz), ha le akarod fogni és kivenni (menekülne), elrohan. Ezekben az esetekben a te belátásodra van szükség, hogy nem szabad erőszakosan hozzákezdeni a szoktatásnak a három nap nem piszkálás akár 2 hétre is növekedhet. Előfordulhat az is, hogy megcsipked kivételkor, vagy ha beteszed a kezed. Ez nem harapósság! Kölyök, minden érdekli, ez általában el szokott múlni, de nem szabad hagyni hogy addig csipkedjen míg meg is akarjon enni (a tenyeren ugyanis ha izzad és anélkül is minimális sós váladék van, ami a höriknek tetszeni szokott).
 
A szoktatás két esetét szoktam felvázolni, attól függően hogy viselkedik nálam, miután elvitték a hörit az új helyen, illetve milyen természetűek a szülők.
 
  • Aggresszív szoktatási módszer - ezt a 3. nap után el lehet kezdeni. "Nyösztetni", nyomizgatni, simizni a kisállatot kivéve a helyéről. Alapjáraton ezt akkor lehet megtenni, ha a höri érdeklődő, kíváncsi (eliszkolhat ilyenkor is, de nem visít mintha ölnék, és pofoz két manccsal is hogy szabaduljon). Alapvetően ezekben a kisállatokban nagyobb a kíváncsiság mint a félelem, napi 5-10perces első pár kivétel későbbiek során sokkal hosszabb időtartamra növekszik. Sokszor tapasztalják akár azt is a gazdik, hogy a tőlem elvitt betoji kis höri milyen bátor, játékos már akár 1-2nap után is (de ez nem mindig jellemző, így kérlek ne erőszakoljuk rá magunkat ha nem ezt tapasztaljuk és próbáljuk ezt gyerekeinknek is elmagyarázni)

 

  • Passzív szoktatási módszer - ezt attól függően a hörcsög mennyire ijedős új helyen, az új otthonában eltelt 1 hét de még inkább 2 hét után javasolt, saját megfeigyeléseim alapján ugyanis megállapítottam, hogy a nagyon hisztis (igen hisztisnek nevezem a visítós hörcsögöket), azok is szelidíthetőek és ezt abból tudom hogy nekem is volt saját állattól megtartott ilyen kölyök (szülők teljesen nyugodtak és barátságosak voltak) és a kölyök is ugyanolyan lett mint a szülők, csak később tudtam elkezdeni vele foglalkozni és nem erőszakosan, gyakori kivétellel a helyéről. Legelőször beszélgetés, kis nasi. Ez lehet nagyon halkan már az első két hétben elkezdeni. Alapvetően a visítás egy két hét után abba szokott maradni, vagy mérséklődik, az iszkiri természet már egy másik dolog, ehhez a mi közreműködésünk szükséges és hogy elkezdjük kivenni. Lehet hogy kézbe nem marad meg, ki akar ugrani, ilyenkor én magamon hagyom, hogy mászkáljon, így folyamatosan érzi az én illatomat. Megtehetitek azt is hogy elkerítve kiengeditek a szobában és picit úgy próbáljátok simizni, viszont mivel zsákmányállat ez inkább a macska-egér játékot fogja felidézni benne csak (főként ha még ekkor is nagyon félőske)
 
 
Kezes hörcsög. Szintén össze szokták kötni a kezességet az állat nemével, ami butaság.
Egy állat kezességét meghatározza a szülői vérmérséklet, mennyit lett foglalkozva kezdetben az állattal, illetve az elvitel után is, plusz a gazdi türelme.
Én azt vettem észre, hogy néha a fiúk nyugodtabbak, mármint lustibbak tudnak lenni és a lányok az aktívabbak, akrobatábbak, játékosabbak (ha csak a kézbe mászást nézzük).