Rólunk

Mint minden tenyésztő, én is először csak hobbiból tartottam hörcsögöket. Legelső hörcsögeim roborovszkik voltak, bár rá kellett jöjjek, hogy a dzsungik sokkalta kezesebbek. Először egy párocskával indítottam. Legelső hörcsögöm (egy pearl fiúcska) megalapozta azt az imádatot, mely a mai napig meglátszik tenyésztésemen, állatkáimhoz való viszonyomon. Az évek során számtalan tapasztalatot szereztem, genetikai tudásom elmélyítettem, ezen felül megfigyeltem ezeknek a kis állatkáknak a táplálkozási, viselkedési szokásait. Sokan úgy tudták, hogy csak az alapvető dzsungi színek léteznek (vadas, pearl, kék), ami alapjában véve igaz, viszont számos tenyésztő társam és jómagam sikerült elérnünk, hogy a hibrid színek (a gyönyörű oroszkék, mandarin, merle és tarka mintázatú hörcsögök) is elterjedhessenek hazánkban. 

 

Nincs nap, hogy ne "szekálnám" nevelő célzattal a pöttömjeimet, vagy épp egy fáradt nap után ne vágynék egy kis puha szőrcsomó megnyugtató jelenlétére, akit simogathatok. Ez az, ami mind amellett, hogy rengeteg munkát, energiát követel, megéri számomra, hogy ők vannak többedmagukkal.

Akik ellátogatnak hozzám, mindig jelzik, mennyi munka lehet itt. Nem mondom, hogy minden zökkenőmentes és szép, illetve jó. Mert persze vannak problémák, akadályok melyeket mi tenyésztők is sok buktatóval, számos hibával, de túljutunk rajta.

Sokan azt hiszitek, hogy a legtöbb tapasztalat tenyésztés során szerezzük. Pedig ti gazdik is hozzájárultok ahhoz, hogy tanuljunk a hibákból, betegségeket fedezzünk fel és arra gyógyírt.

A honlapot azért indítottam, hogy a leendő gazdikat információkkal láthassam el, melyet sok helyen csak csepegtetve kapnak. Ezért ha hibát észltek kérem írjatok nekem, hogy tudjam javítani. Egy-két rész még lehet frissítésre szorulhat. A honlap képtára 90%-ban saját képgyűjtemény (ahol látni a logónkat), így kérem, hogy aki a képeimet szeretné használni, szóljon előtte e-mail-en.

 

Talán már mottómmá váltak a következő sorok, minden kezdő tenyésztőnek, csak ajánlani tudom az alábbiak átgondolását, mielőtt komolyan belevág a dolgokba:

 

"Tenyésztésbe csak annak szabad belekezdeni, aki érez magában elkötelezettséget, áldozatkészséget, az adott fajta iránt érzett rajongást, amely arra ösztönzi, hogy szakszerű, szüntelen gondoskodást, törődést biztosítson az állatok számára, amely az egészséges testi és lelki fejlődésükhöz elengedhetetlen.  Szüntelen tanulnia kell, szaktudását bővíteni, azért, hogy tenyésztői munkája eredményes legyen, hiszen a tenyésztésnek az a célja, hogy az adott fajtát jobbá tegyük, mind küllemben, mind egészségileg.  A tenyésztői munka lemondásokkal és áldozatokkal jár, hiszen a kiállításokra, amelyek révén a tenyésztő visszaigazolást kaphat a munkája eredményességéről, sokat kell utazni, mindez időbeli és anyagi áldozattal jár. De annak, aki ezt a nemes célt tűzte ki maga elé, mindez nem is jelent akkora áldozatot, hanem egy kellemes kikapcsolódást, egy életformát jelent. A folyamatos szakmai fejlődés pedig újabb kihívásokra ösztönzi a tenyésztőt." - Írta: Zeitler Enikő (MEOE által képesített tenyésztő)